Kofte Curry ( Punjabi Style )
Recipe:
Ingredients:
1) louky ( dudhi. ) medium size.
2) gram flour 4 tbs.
3) ginger- garlic paste 1tsp.
4) azwain half tsp.
5) salt ( accor to ur taste.)
6) 4 green chilly chopped.
7) 1tsp. red chilly powder.
8)1 tsp corriender powder.
9) corriender leaf's chopped.
10) little hing .
11) 1 big size onion finely chopped.
11) 3-4 medium size tomato's to make purie.
Making of Kofte:
Take lauki (dudhi) usey kaddukas kar lijiye.
Press it & remove water from it.
Add 4tbs. Gram flour. Mix it with lauki.
Add azwain half tsp.
Add ginger garlic paste .
Add little salt.
Add. Green chilly chopped 2.
Half tsp corriender powder.
Now make a batter for kofte add little water while making batter.
Heat oil for making kofte.
Make balls & fry on medium flame. ( golden fry)
Keep aside kofte.
Making tari(gravy) for kofte:
Take chopped onion ,add little oil to fry.
When golden fry onion add 2 green chilly & all masala half quantity which is remaining there.
Add tomato purie & little water ,mix it well
Fry it nicely 3-4 times go on adding little-little water.
Now add water how much is required to make gravy.
Boil it then add. Kofte & give steam atleast 5-6 minutes.
Now garnish with green corriender chopped.
Serve with Roti or Rice.
Happy cooking.
कोफ़ते करी? (पंजाबी शैली)
ReplyDeleteविधि:
सामग्री:
1) लौकी (दुखी।) मध्यम आकार का।
2) बेसन 4 चम्मच।
3) अदरक- लहसुन 1tsp पेस्ट।
4) अजवायन आधा टीस्पून।
5) नमक (उर स्वाद के लिए उच्चारण)
6) 4 हरी मिर्च कटी हुई।
7) 1tsp। लाल मिर्च पाउडर।
) १ टीस्पून धनिया पाउडर।
9) धनिया पत्ती की पूड़ी।
10) थोड़ा हिंग।
11) 1 बड़े आकार का प्याज बारीक कटा हुआ।
11) प्यूरी बनाने के लिए 3-4 मध्यम आकार के टमाटर।
कोफ़्टे बनाना:
लउकी (दुखी) का इस्तेमाल करें।
इसे दबाएं और इसमें से पानी निकालें।
4tbs जोड़ें। बेसन। इसे लउकी के साथ मिलाएं।
अजवायन आधा टीस्पून डालें।
अदरक लहसुन का पेस्ट डालें।
थोड़ा नमक डालें।
जोड़ें। हरी मिर्च कटी हुई २।
आधा चम्मच धनिया पाउडर।
अब कोफ्ते बनाने के लिए बैटर बनाते समय थोड़ा पानी डालें।
कोफ्ते बनाने के लिए तेल गरम करें।
मध्यम आंच पर बॉल्स बनाएं और तलें। (सुनहरा भून)
कोफ़्ते को अलग रखें।
कोफ़ी के लिए तरी (ग्रेवी) बनाना:
कटा हुआ प्याज लें, थोड़ा तेल तलने के लिए डालें।
जब गोल्डन फ्राई प्याज में 2 हरी मिर्च और सभी मसाला आधी मात्रा में मिलाएं जो कि शेष है।
टमाटर प्यूरी और थोड़ा पानी डालें, इसे अच्छी तरह मिलाएँ
इसे 3-4 बार भूनकर थोड़ा-थोड़ा पानी मिलाते रहें।
अब पानी डालें ग्रेवी बनाने के लिए कितना पानी चाहिए।
फिर इसे उबालें। कोफ्ते और स्टीम कम से कम 5-6 मिनट दें।
अब हरे धनिये से गार्निश करके काट लें।
रोटी या चावल के साथ परोसें।
खुश खाना पकाने।