ABOUT US

Tuesday, May 5, 2020

मूगडाळ व गव्हाच्या पिठाची कुरकुरीत मठरी.

                       मुगडाळ व गव्हाच्या पिठाची कुरकुरीत मठरी.
साहित्य :
1वाटी गव्हाचा पीठ, 3/4 वाटी भिजत घातलेली मुगडाळ(2-3 तास ), चवीनुसार मीठ, चिमुटभर हिंग, 1चम्मच अजवाइन , 1चम्मच जीरा, अढीच टेबलस्पून मोयनसाठी तेल.
विधि:
गव्हाच्या पीठात वर सांगितलेले सर्व पदार्थ मिक्स करून कडक पीठ मळुन घ्यावे ,15-20मिनटं पीठ झाकुन ठेवावे ,नंतर कढईत तेल मीडियम गरम करून घ्या ,लहान-लहान पातळ पुर्या तळून घ्या व सोनेरी रंग येईपर्यंत दोन्ही बाजु  तेलात तळुन घ्या . थंड झाल्यावर एअर टाइट डब्यात ठेवावे.महिनाभर ह्या मठरी आपण ठेवून चहा बरोबर खाऊ शकतो.





Tuesday, April 28, 2020

Boondi Ladoo.

Recipe : 
   Ingredients: 
      gram flour , pinch of kesar or orange food colour , sugar, water , eilichi powder ,oil for making boondi.
Mix in flour kesar or colour according to ur choice ( I didn't added anything ) , eilichi powder,  mix it add water to make a batter , now heat the oil, make boondi  , now boil water add sugar n make chashni (sugar syrup)  , add it in the boondi ,leave it for near abt 15-20 minutes .till the time it will become cold now give the shape of ladoo ,it's ready to eat. Enjoy cooking .😊😊






Sunday, April 19, 2020

Rice Papad .

Ingredients : 
1 )  एक कटोरी चावल, 2) चिली फ्लेक्स 1टी स्पून, 3) जीरा 1&1/2 टी स्पून, 4) नमक स्वादानुसार ।
Method: 
चावल को 2-3 दिनों तक भिगोकर रखें,  बीच - बीच में पानी बदलते रहें ।
तीन दिनों के बाद चावल मिक्सर में पीस लें और एक बाऊल में छानते हुए निकाल लीजिए । अब चावल के घोल में पानी मिलाकर ( 1&1/2 ग्लास) घोल को पतला कर लें । घोल में चिली फ्लैक्स ,जीरा व नमक स्वादानुसार मिला लें ।घोल को अच्छी तरह मिक्स कर लें । गैस पर स्टीमर या कढ़ाई रख लें और उसमें  1 &1/2 या 2 ग्लास पानी उबलने के लिए रख दें । अब छोटी -छोटी प्लेट्स में आधी कड़छी से कम घोल अच्छी तरह घोलने के बाद डाल कर स्टीमर या कढ़ाई में रख दें ऊपर से कढ़ाई को ढँकना ना भूलें।स्टीम में 3-4 मिनट तक स्टीम करने के बाद आप देखेंगे कि पापड़ पक गए हैं तो उन्हें निकाल लें, थोड़ा ठंडा होनेपर छुरी की सहायता से किनारे छुड़ा लीजिए और पापड़ धूप में सूखने के लिए रख दें, धूप ना हो तो पंखे के नीचे भी सभी पापड़ बनाकर सुखा लीजिए ।3-4घंटे कड़क धूप में सुखा लें पापड़ों को, अगर पंखे के नीचे सुखा रहे हैं तो 3-4 दिनों तक सुखाएँ और फिर एयर टाईट डिब्बे में रखकर आराम से दो - तीन महीनों तक इन पापड़ों को खाया जा सकता है ।एन्जाय & हैपी कुकिंग ।

Sunday, March 29, 2020

Dosa -Chatani.

Batter Making: 
 3:1, rice & dhuli Udad saal.Soak rice & daal for 5-6hours. desperately.while soaking add 2tsp. methidaana with rice. grind it in mixture grinder n make smooth batter, mix daal n rice batter, mix it well. keep 7-8 hrs.for fermentation. Before making dosa soak 4 tbs. poha for 8-10 minutes then grind it & mix it in dosa better.
 Chatani recipe:
 I made it without coconut during Lockdown.
Mint  , coriander  ,little tamrind ,little fried ground nut n chana daal, half tsp. sugar, add little water & grind it, see the consistency how liquid chatany u want.
Dosa making : 
Take that much quantity how much you need to make dosa at a time. 
Now add salt in batter only in which u'hv taken to make dosa.
add little water to make consistency .
Hot dosa tava ,sprinkle little water on tava, make flame slow, spread dosa batter on tava,  turn to high gas flame, put few drops oil around dosa.when u see redishness on dosa surface turn around ur dosa on tava, cook it nicely ,make rest of the dosas & have it with chatany. Enjoy Cooking.