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Friday, February 19, 2021

Green -Chholia Vegetable.

Ingredients  : 

 1-1/2 cup Chholia ,
2 Onions chopped, 
2 Tomatoes chopped  ,
10-12  Pieces Paneer ,
2-3 Green chillies chopped, 
2 tsp. Coriander powder, 
 1-tsp. Green coriander leaves powder, 
1/2 Garam masala powder, 
1/2 red chilli powder, 
Salt as per taste, 
2tbs. Oil, 
1 tsp. Cumin seeds, 
1-2 tsp. Coriander leaves, 
1-1/2 ,tsp. Chopped Ginger, 
1-1/2 tsp. Chopped garlic, 
A pinch of Asafoetida, 
Little water as per required. 

Recipe  : 
1) Keep a pan on gas, put oil in a pan, make it hot, add cumin seeds, green chillies,chopped ,ginger & garlc ,saute it,  add asafoetida .
2) Add  onion ,mix it well  for2-3 minutes, add chholia, red chilly powder, coriander powder, green coriander leaves powder,garam masala. 
3)  Mix it properly, add little water as required, add tomatoes, mix it well, add salt, nicely cook by keeping lid on the pan 8-10 minutes. 
4)  Add Paneer Pieces, Check it whether tomatoes smashed or no  & chholia properly cooked or no, if needed cook it for 5-7  minutes more .
5) When  cooked well ,put the flame of gas off, garnish the veges with coriander leaves .Serve with Chapatis, paranthas. Happy cooking  .



Tuesday, February 9, 2021

Dry Green leaves Coriander powder.

1) Take a big bunch of green coriander leaves, cut the extra stem of buch.

2) Wash Coriander leaves in running water 3-4 times nicely. 

3) Spread  it on kitchen napkin or on some cotton cloth for 24-28 hrs. 

4) Remove leaves from stem ,small tender some stems also you can add while grinding. 

5) Next day, after 28  hrs. Microwave the leaves for atleast 3-4 minutes, but don't microwave continuesly 4 minutes, instead of this  microwave
 1-1 minutes  3-4 times

6)  Now grind it in a mixture chutney jar in fine powder of coriander leaves .

7) Store in a dry & clean jar or any bottle.Use it in your any recipe in place of coriander leaves. 



Tuesday, January 19, 2021

नारियल के लड्डू (Coconut Ladoo)

साहित्य :

1-1/2 कप नारियल का बुरादा,

1/2 टिन मिल्कमेड,

2 चम्मच मिल्क पाउडर,

2-3 चम्मच बादाम का पाउडर,

2 चम्मच दूध,

5-6 बादाम (2 हिस्सों में कटे हुए),

आवश्यकतानुसार थोड़ा सूखा नारियल का बुरादा,

1 चम्मच असली घी।

रेसिपी (तरीका) :
1) .ग्रीस किये हुए   बोरोसिल  ज़ार में नारियल का बुरादा,पिसा हुआ बादाम, दूध, मिल्क पाउडर डालें व अच्छी तरह से मिक्स करें ।
2).  कनवैक्सन मोड पर मिश्रण को 7-8 मिनट के लिए माइक्रोवेव करें व देखें यदि मिश्रण गीला लग रहा हो तो फिर से कनवैक्सन मोड पर रखें फिर से 7-8मिनट और माइक्रोवेव शुरू कर दीजिए कनवैक्सन मोड पर ।
3). मिश्रण जब जानेवाली कंसिसटैन्सी का लगे तो मिश्रण ठंडा होने पर मनचाहे आकार में लड्डू बना लीजिए और उनपर 1-1 बादाम के टुकडे़ को लगाकर लड्डुओं को नारियल के बुरादे में लपेट दीजिए ।
4). बस लड्डू तैयार हैं  खाइए और  सभी को खिलाइए ।

 


Wednesday, January 13, 2021

तिल - गुड़ की चिक्की।(Sesame -Jaggery Chikki)

साहित्य : 1 कटोरी (छोटी) गुड़,
 1 कटोरी (छोटी) तिल, 
1टी स्पून असली घी ।

तरीका :1)  1 एक नॉनस्टिक पैन में धीमी आँच पर तिल लगातार चलाते हुए भुने, सिर्फ 1-2 मिनट, अन्यथा तिल में कड़वाहट आ जाती है ।

2 )तिल प्लेट में निकालें, अब गुड़ को धीमी आँच पर लगातार चलाते हुए पिघलाएँ, लगभग 7 मिनट के बाद, प्याली में पानी लें और एक - दो बूँद पानी में टपकाएँ और उंगलियों से तोड़कर देखें अगर खिंच रही हो तो 1-2 मिनट और पकाएँ ।

3) फिर से प्याली में गुड़ टपका कर चेक करें अगर गुड़ उंगलियों से टूट रहा है तो गुड़ पक कर तैयार है अब जल्दी  से गुड़ में तिल मिला दीजिए ।

4)  पहले से ग्रीस किए हुए बोर्ड पर तिलगुड़ निकालें और ग्रीस किए हुए बेलन से जल्दी  से बेल लें जितनी पतली चिक्की या तिलपट्टी बनानी हो उतना जल्दी से बेल लीजिए और टुकड़े करने के लिए निशान बना लें ।
5) चिक्की ठंडी हो जाए तो उसे लगा गए निशान से टुकड़ों में आसानी से तोड़कर अलग कर लें व एयरटाइट डिब्बे में रखकर कई दिनों तक खाएँ ।

Happy  Lohdi & Makar Sankranti to all my viewer's on my blog. 🎊🙏❤🙏🎊