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Sunday, December 13, 2020

sesame, gond & flex seed Ladoo.

सामग्री :  1) एक कप दरदरा पिसे हुए तिल,  2)एक कप दरदरा पिसी हुई अलसी  ,3)  डेढ़ या दो कप गेहूँ  का आटा, 4) दो - तीन टे. स्पून रवा (सूजी),  5) एक कप असली  घी, 6) डेढ़ कप पिसी हुई  शक्कर या स्वादानुसार, 

7) एक टी. स्पून छोटी इलायची पाउडर ।
विधि :--
कढ़ाई  में घी डालें ,घी थोड़ा गरम करें और आटा डालकर धीमी मध्यम आँच पर भुने,  सूजी मिला दें, लगातार चलाते हुए भुने ताकि तले से आटा लगकर ना जले, घी कम लगे तो थोड़ा और डाल सकते हैं ।जब आटा भुनकर रंग बदलने लगे और खुशबू  आने लगे तब पिसे हुए तिल व अलसी को डालें और मिक्स  करें, अब  इलायची पाउडर मिला दें और मिश्रण  को अच्छे से मिला लें पाँच मिनट अच्छी तरह से भूनने के बाद  गैस बंद कर दें परंतु  मिश्रण को कुछ देर चलाते रहें कढ़ाई  गर्म  होगी । कुछ ठंडा  होने पर  मिश्रण में पिसी हुई  शक्कर मिला लें मिक्स करें और थोड़ा  गर्म रहते ही मनपसंद  आकार के लड्डू  बना लीजिए । आप चाहें तो कटे हुए बादाम, काजू , किशमिश या अपनी पसंद से ड्राइफ्रूट डाल सकते हैं । 

Wednesday, December 9, 2020

Dry fruit Chikki.

Ingredients :  Almond 1/2 cup, Cashew 1/2 cup,  sugar 1cup, pure ghee  2 tsp .
Recipe  :  Cut Almond & Cashew in two pieces, roast dry fruits on slow flame hardly two three minutes. Remove dry fruits in bowl now in same pan add 1tsp.pure ghee ,add sugar, on slow flame stir it continuesly till the time it will melt fully. Then off the flame, add dry fruits, quickly stir & mix it pour the mixture on board which is already  greased with 1tsp. of pure ghee. Now quickly roll it with roller & mark pieces with sharp knife. Now break it in pieces. Enjoy  this Chikki .

Sunday, November 22, 2020

Tea time snacks. (Tikha gathiya )

Ingredients  :  two cups Chickpea flour, two & half tsp red chilli powder, salt according to the taste, 1tbs oil, 1/2 tsp of turmeric powder, 1/2 tsp of coriander powder,  oil to fry. 
  Recipe :  Take chickpea flour in bowl add all dry ingredients, add 1tbs of oil, slowly go on adding water to make a dough ,now flat base pan on gas put oil & make it medium hot, put the dough in kitchen express  gripper & now directly press it &make it round shape of gathiya (sev) with the proper jali. Fry from both sides of gathiya till it gets  golden brown .remove it on tissue paper in a plate when it's cool down break up in small pieces. When it gets cool store it in Air tight container. Enjoy cooking. Have it with hot tea or coffee. 😊😊

Tuesday, November 10, 2020

Wheat flour Mathi & Namak Pare.

Ingredients : Wheat flour 3 cups, Warm pure ghee 1/2 cup for Moyan , salt as per taste, warm water for kneading dough. Oil for frying , crushed black  pepper. 

Recipe of Mathi & Namak  Pare. : Take wheat  flour, add salt, add pure ghee for Moyan, now kneed dough.keep for rest for 10 minutes. After 10 minutes make small  balls of dough & start rolling it, add crushed black pepper at centre of the puri, keep little thick puries , on medium low flame start frying mathies ,till light golden fry it. 
From same dough make like chapati, cut it in shape of shakkar pare, fry it on medium low flame till it is golden brown. Make it cool nicely & store it in Air  tight container. Serve with a hot tea or coffee. Enjoy cooking friends .